Historie Kladderadatsch

Kladderadatsch 40 jaar - Jubileumboek
In 2014 bestond Kladderadatsch 40 jaar. Ter ere van dit lustrum hebben we een boek samengesteld met teksten van Rob Wolf en René van Hoften. Om het boek financieel mogelijk te maken hebben meer dan 100 vrienden van Kladderadatsch bijgedragen aan de crowdfundingactie. Op de 'Wall of Fame' staan hun namen vermeld:

Kladderadatsch is opgericht in 1974 om als straat- en strijdorkest de maatschappelijke strijd voor een betere wereld muzikaal te ondersteunen. Met inzet voor muziek op straat, voor kleinschalige initiatieven, activistische optredens tegen kernenergie, parkeergarages midden in de stad, enzovoort verwierf Kladderadatsch in de jaren ’70 een plaats in de stedelijke geschiedenis. Kladderadatsch is het oudste nog actieve straatorkest stammend uit die generatie. \r\n

De fotogalerij biedt een aardige impressie door de jaren heen.


Het gele boekje
In 1979 stelde Kladderadatsch een boekje samen over onaangepast liedjes maken, zingen en spelen. Hierin werd het maken van liedjes over interessante thema’s beschreven. 122 Liedjes staan in dit gele boekje. Liedjes voor de wijken, voor andere landen, voor gezondheidszorg en milieu. Voor werk en voor vrede en over het leger. Liedjes over wonen en muziek om te spelen op  de straat. Kladderadatsch stond vóór een heleboel zaken die bedreigd waren en was in die zin ‘onaangepast’ aan de reguliere politieke stroming in die tijd. Het orkest liet een tegendraads geluid horen en wel op muzikale tonen en kritische teksten die door iedereen begrepen konden worden. Zanger Peter Freijsen werd met zijn kleine gestalte, rode baret en overtuigende zang een bekende persoonlijkheid en een begrip in stad en land. Hoewel hij geen lid meer is van het orkest, treden Peter Freijsen en Kladderadatsch bij gelegenheid nog samen op.

Hedendaags
Kladderadatsch heeft na de strijdbare jaren ’70 en ’80 ook een repertoire ontwikkeld dat meer door muzikale diversiteit gekenmerkt wordt. Jazz, geïmproviseerde muziek en het multiculturele repertoire werden ontwikkeld. In de loop der jaren heeft Kladderadatsch regelmatig  muziek gespeeld van hedendaagse Nederlandse componisten: Bo van de Graaf, Willem Breuker, Bernard Hunnekink, Stef Meilink, Joost Langeveld, Fons van Gorp, Michiel Braam en Mart Heijmans hebben werken voor Kladderadatsch geschreven of gearrangeerd.


Het orkest heeft met veel plezier samen gewerkt met Circus Colourful City en zo andere vormen van ‘onaangepaste’ cultuur versterkt. Momenteel speelt het straatorkest, dat gemiddeld gesproken op enige leeftijd is gekomen, ook graag melancholische muziek uit de tradities van de Klezmer, Zuid Europese, Oost Europese muziek. Daarnaast spelen we graag de vrolijke tonen uit de Balkan, Afrika, Suriname en wat het orkest verder ter ore komt.

 

Jubileum 35 jaar
In 2009 bestonden we 35 jaar en hebben we verschillende activiteiten georganiseerd om het lustrum te vieren. In bijgaand artikel uit de Gelderlander wordt een aardig beeld geschetst van het verleden en het heden van Kladderadatsch.


Klik hier voor het artikel (pdf van de Gelderlander)

 

   
   
   

 

\r\n\r\n\r\n

 

 

 webdesign door WBV bv, Nijmegen ©2011 alle rechten voorbehouden: Kladderadatsch, Nijmegen

viagra rezeptfrei kaufen erfahrungen