Biografie

1974

Oprichting

De geschiedenis van Kladderadatsch is langer dan sommigen van de bandleden oud zijn: in 1974 opgericht om als straat- en strijdorkest de maatschappelijke strijd voor een betere wereld muzikaal te ondersteunen. Maar inmiddels doorgegroeid naar een straatorkest dat van alle markten thuis is. Met het 40-jarig bestaan verscheen een boek dat de geschiedenis chronologisch beschrijft (bestel via het contactformulier). In de loop van onze geschiedenis herken je de volgende thema’s, maar wel steeds op een eigentijdse manier.

Maatschappelijk betrokken

Met inzet voor muziek op straat, voor kleinschalige initiatieven, activistische optredens tegen kernenergie, parkeergarages midden in de stad, tijdens de krakersrellen aan de Piersonstraat, et cetera, verwierf Kladderadatsch in de jaren ’70 een plaats in de stedelijke geschiedenis. Kladderadatsch is het oudste nog actieve straatorkest in Nederland stammend uit die generatie. Die maatschappelijke betrokkenheid is ook terug te zien in bijvoorbeeld de jaren 2010, toen de vluchtelingen uit het Midden-Oosten hun toevlucht zochten in Nijmegen en omstreken. Kladderadatsch zocht ze op, speelde voor ze, speelde met ze, leerde van ze en samen met het Catching Cultures Orchestra-project werden de grotere podia aan gedaan.

Muziek van alle tijden

In 1979 stelde Kladderadatsch een boekje (het gele boekje) samen over onaangepast liedjes maken, zingen en spelen. Hierin werd het maken van liedjes over interessante thema’s beschreven. Kladderadatsch liet een tegendraads geluid horen; op muzikale tonen en kritische teksten die door iedereen begrepen konden worden. Na de strijdbare jaren ’70 en ’80 heeft Kladderadatsch een repertoire ontwikkeld dat door muzikale diversiteit gekenmerkt wordt. Jazz, geïmproviseerde muziek en het multiculturele repertoire. Denk aan hedendaagse Nederlandse componisten: Bo van de Graaf, Willem Breuker, Bernard Hunnekink, Stef Meilink, Joost Langeveld, Fons van Gorp, Michiel Braam en Mart Heijmans. In de loop der tijd groeide Kladderadatsch mee met de tijd en staan er nu ook nummers van The White Stripes en moderne blaascollectieven als Young Blood Brassband en Lucky Chops op het repertoire. Waar nummers uit het oude repertoire in de populaire cultuur een plek verwerven (Our day will come, Amy Winehouse / Bella Ciao) is Kladderadatsch er niet vies van om deze af te stoffen en ze nieuw leven in te blazen.

Niet alleen muziek

Muziek ziet Kladderadatsch als een manier om te communiceren, om mensen te raken, te verbinden. En dat doe je niet alleen door muziek te spelen. Vanaf het ontstaan is Kladderadatsch op zoek naar de verbinding met andere culturele stromingen. Waar Kladderadatsch in de beginjaren samen werkte met Circus Colourful City, kwam daar in de jaren 2000 Locatietheater De Plaats om de hoek kijken. In meerdere producties werd Kladderadatsch onderdeel van een totaaltheater voorstelling. Daarin werkte ze samen met theatermakers, acteurs, zangers, circusscholen, koren, dansers, verhalenvertellers en ga zo maar door. Daarnaast ziet Kladderadatsch in dat jong talent inspireren, voeden en kweken onderdeel is van haar bestaan en heeft ze in de loop der jaren op verschillende momenten samen gewerkt met de muziekscholen in Nijmegen en was zij de eerste leerschool voor beginnende muzikanten.

Feesten

Natuurlijk wordt Kladderadatsch vaak gevraagd om bij feesten en partijen te spelen, maar dat belet ze niet om zo nu en dan ook zelf een feestje te organiseren. Omdat Kladderadatsch inmiddels een grote schare fans in Nijmegen en omstreken heeft opgebouwd werd het sinds 2005 tijd voor een jaarlijks nieuwjaarsfeest, waarbij een steeds afwisselend scala van andere cultuurmakers hun kunsten hebben kunnen vertonen. In 2009 bestond Kladderadatsch 35 jaar en zijn er verschillende activiteiten georganiseerd om het lustrum te vieren. Zie dit artikel dat een aardig beeld van het verleden en het heden van Kladderadatsch schetst. Dat lustrum werd onder meer samen gevierd met bevriende straatorkesten uit den lande.

Het 40-jarig jubileum leidde tot een opdracht aan de Nijmeegse historicus Rob de Wolf die de geschiedenis van Kladderadatsch vanaf het eerste uur te boek stelde. Aangevuld met verhalen en ervaringen van René van het Hof, één van de oprichters van Kladderadatsch, vele foto’s en persoonlijke verhalen en anekdotes van toenmalige en huidige bandleden is de eerste veertig jaar van Kladderadatsch daarmee voor het nageslacht zeker gesteld.

Kladderadatsch on tour

Kladderadatsch speelt op diverse soorten gelegenheden en daarmee komt zij zeer regelmatig ook buiten de grenzen van de regio Nijmegen. Daarbij is de band ook niet bang om de landsgrenzen over te steken. Vermaard zijn de reizen naar festivals in bijvoorbeeld Douarnenez, Venetië, Baskenland en Tsjecho-Slowakije. Meer in de recente geschiedenis heeft Kladderadatsch zijn klanken achtergelaten in Gaziantep (Oost Turkije), Tsjechië, Frankfurt, Riga en Hamburg.